Zakwasownia to rodzinna manufaktura, od 2017 roku produkująca zdrową i ekologiczną żywność. Firma powstała w gronie rodziny i przyjaciół, z potrzeby zdrowia i miłości do natury. Zakwasownia zaczynała od produkcji zakwasów w domowych warunkach i ich sprzedaży na jednym z gdańskich bazarów z żywnością ekologiczną. Dziś projekt Zakwasownia obejmuje produkcję pełnowartościowej żywności fermentowanej, sprzedaż w sklepach własnych oraz online, prowadzenie kawiarni w Gdańsku, a także działalność fundacji Stacja Czułość, która zapewnia opiekę psychologiczną osobom z doświadczeniem choroby nowotworowej. W ofercie Zakwasowni znajdziesz:
żywe, niepasteryzowane zakwasy z ekologicznych buraków i innych warzyw, bogate w bakterie probiotyczne,
kimchi – genialną koreańską kiszonkę w różnych wariantach smakowych, kombuche – przepyszne, fermentowane napoje na bazie herbaty o właściwościach probiotycznych i oczyszczających, kiszonki z ekologicznych, sezonowych warzyw, niepasteryzowane, funkcjonalne shoty na bazie świeżo tłoczonych soków z owoców i korzeni
oxymele – oryginalne maceraty na bazie ziół i naszego octu jabłkowego, zawierające w składzie rośliny o naturalnych właściwościach antybiotycznych dania postne z certyfikacją Instytutu dr Ewy Dąbrowskiej, różnorodne dania kuchni roślinnej dla całej rodziny.
Zakwasownia kieruje się pasją, ekologią oraz wiedzą. Właściciele marki, Magdalena i Mikołaj Batorowie wierzą, że odpowiednie żywienie jest podstawą dobrego zdrowia i samopoczucia. Stawiają na roślinne rozwiązania i przede wszystkim jakość. Ich surowce są w 100% ekologiczne. Zakwasownia posiada certyfikację V-Label oraz certyfikację Instytutu Promocji Zdrowia.
W 2022 roku marka zapoczątkowała kampanię społeczną „Zrób sobie dobrze”, w której wzięły udział takie marki jak Your Kaya, Proszę Zdrowie, Purnama Rituals, Plantule i inni.