Włocławek to producent koncentratów pomidorowych i ketchupów. Koncentraty pomidorowe nie mają żadnych dodatków, ketchupy zawierają stosunkowo niewielką ilość cukru i skrobię modyfikowaną. Ketchupy w większych plastikowych opakowaniach zawierają niestety benzoesan sodu. Produkty sprzedawane są zarówno w szklanych słoikach, jak i plastikowych butelkach i większych plastikowych wiaderkach. Włocławek należy do grupy Maspex. Maspex posiada 16 zakładów produkcyjnych w Polsce i za granicą, w których wdrożył system zarządzania jakością IFS. Na stronie firmy można przeczytać informację, że Maspex co roku skupuje od dostawców ponad 300 tysięcy ton owoców i warzyw oraz 130 tysięcy ton zbóż, natomiast nie ma szczegółowych informacji skąd dokładnie pochodzą surowce i jaka część z nich uprawiana jest zgodnie z wytycznymi rolnictwa ekologicznego. Maspex podaje, że ok. 50% surowców dostępnych w Polsce skupuje z gospodarstw rolnych zlokalizowanych w promieniu 150 km od zakładów firmy. Maspex podejmuje działania dążące do zmniejszenia śladu węglowego, w tym: zmniejszenie zużycia energii o 15% dzięki nowoczesnym procesom technologicznym, sukcesywne zwiększanie udziału OZE w bilansie energetycznym dzięki budowie farm fotowoltaicznych, zmniejszenie emisji dwutlenku węgla o 25% dzięki integracji zakładów z magazynami, zmniejszenie o 30% gramatury opakowań plastikowych. Maspex zmniejsza także zużycie wody i buduje własne oczyszczalnie ścieków odzyskując w ten sposób wodę. Maspex deklaruje, że do 2025 r. wszystkie opakowania wprowadzone przez firmę na rynek będą nadawały się do recyklingu, zaś opakowania z tworzyw sztucznych dla napojów będą wyprodukowane w 25% z plastiku pochodzącego z recyklingu (rPET). Maspex w swojej strategii informuje, że dba o rozwój swoich pracowników, zapewniając im np. dostęp do szkoleń i prywatnej opieki medycznej. Maspex angażuje się w kampanie i programy edukacyjne, których celem jest wyrobienie właściwych nawyków żywieniowych i niemarnowanie żywności.