Żywność|Meble i akcesoria domowe|Art. biurowe/papiernicze|Zabawki|Odzież i dodatki|Kosmetyki|Art. higieniczne|Środki czystości
Klimeko
Marka należy do:
P.P.H. Klimeko Bogusław Klimczak
Wynik ogólny:
Ekologia
4 / 7
Społeczeństwo
5 / 7
Szczegółowe wyniki
Surowce
1 / 2
Techniki produkcji
2 / 2
Zarządzanie środowiskiem
0 / 1
Opakowania
0 / 1
Ślad węglowy
1 / 1
Standardy pracy
4 / 4
Ekonomia społeczna
0 / 2
Przejrzystość
1 / 1
Firma Klimeko przetwarza mleko od 1995 roku. W oparciu o tradycyjne receptury i naturalne metody wytwarzania – rękodzieło – produkuje śmietankę kremową 36% ( w ofercie słodka i zakwaszana), śmietanę 12% i 18%, masło, maślankę, jogurt naturalny 9%, jogurt jagodowy, sery twarogowe (tłusty, chudy, pełnotłusty), ser twarogowy wędzony, pieczony, serki smakowe oraz serwatkę z czarną porzeczką. Klimeko rozwijało się od firmy rodzinnej po przedsiębiorstwo oparte na stałym, rozrastającym się składzie pracowników, z których część pracuje w zakładzie już od 15 lat.

W produkcji nie są stosowane żadne dodatki do żywności, takie jak stabilizatory, konserwanty, zagęszczacze, skrobia. W składzie nie znajdziecie również mleka w proszku (a zdarza się to nawet certyfikowanym ekologicznym jogurtom), barwników, aromatów, dodanych witamin. Śmietany i jogurt jagodowy wzbogacane są w probiotyczne Bifidobakterie, a jogurt naturalny wzbogacony jest w probiotyczne bakterie L.casei. Wyroby Klimeko są przetwarzane na najniższym z możliwych poziomów i dlatego smakują jak tradycyjne wiejskie wyroby z krowiego mleka. Produkcja oparta na tradycyjnych metodach bazuje na sezonowości mleka i jego naturalnych własnościach.

Choć Klimeko używa surowca z rolnictwa konwencjonalnego, gdyby jego jakość była słaba, np. zawierałoby antybiotyki, nie dochodziłoby do naturalnych procesów, na których bazuje technologia pracy przetwórni i nie sposób byłoby z niego uzyskać standardowych produktów.  Ten nabiał urzeka przede wszystkim prostotą składu, zachwycają się nim smakosze i osoby skłonne do alergii.

Gdzie kupić?
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie