Żywność|Meble i akcesoria domowe|Art. biurowe/papiernicze|Zabawki|Odzież i dodatki|Kosmetyki|Art. higieniczne|Środki czystości
Ranczo Frontiera
Marka należy do:
mgr inż. Sylwia Szlandrowicz, Rusłan Kozynko
Wynik ogólny:
Ekologia
6 / 7
Społeczeństwo
4.5 / 7
Szczegółowe wyniki
Surowce
1.5 / 2
Techniki produkcji
2 / 2
Zarządzanie środowiskiem
1 / 1
Opakowania
0.5 / 1
Ślad węglowy
1 / 1
Standardy pracy
4 / 4
Ekonomia społeczna
0 / 2
Przejrzystość
0.5 / 1
Ranczo Frontiera jest głośne w kręgach smakoszy ze względu na swoje sery typu fermier – czyli wytwarzane na małych farmach, ręcznie, z mleka surowego, tradycyjnymi metodami, bez użycia środków chemicznych. Wybór jest imponujący: ser owczy młody, ser owczy dojrzewający, dżersejowe sery podpuszczkowe długo dojrzewające oraz sery z przerostem pleśni niebieskiej. Ranczo położone w jednym z najczystszych terenów Polski na Mazurach prowadzą Sylwia, absolwentka hodowli zwierząt na poznańskiej Akademii Rolniczej i Rusłan, jej partner w życiu i w zamiłowaniu do Slow Food.

Ranczo Frontiera to rodzinne gospodarstwo, ich wyroby trafią na twój talerz tylko zakupione bezpośrednio na Mazurach, zamówione przez stronę internetową lub zdobyte na stoisku na jednym z jarmarków lub festiwali (np. Jarmark Produktów Regionalnych i Festiwal Wina i Serów w Centrum Handlowym Blue City w Warszawie, Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu na Starym Rynku, Festiwal Smaku w Grucznie, Dary Ziemi w Gdyni), na których pojawiają się hodowcy z Sorkwit. Są to typowo lokalne, regionalne wyroby, minimalnie przetwarzane, cenione ze względu na swoją jakość, wielokrotnie nagradzane.

Mleko owcze oraz jabłka z gospodarstwa posiadają certyfikat ekologiczny. Produkcja serów nie jest poddawana kontroli jednostki certyfikującej, właściciele ranczo zapewniają jednak, że rezygnują z tego procesu tylko ze wzgledów finansowych. 

 
Gdzie kupić?
Sklepy internetowe
seryowcze.pl/
waszsklep.com.pl/
Sklepy stacjonarne
Ranczo Frontiera
Warpuny 4
11-731 Sorkwity
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie