Żywność|Meble i akcesoria domowe|Art. biurowe/papiernicze|Zabawki|Odzież i dodatki|Kosmetyki|Art. higieniczne|Środki czystości
Ekopiekarnia Słodka Ryszard Piasecki
Marka należy do:
Ekopiekarnia Słodka Ryszard Piasecki
Wynik ogólny:
Ekologia
6.5 / 7
Społeczeństwo
5 / 7
Szczegółowe wyniki
Surowce
2 / 2
Techniki produkcji
2 / 2
Zarządzanie środowiskiem
1 / 1
Opakowania
0.5 / 1
Ślad węglowy
1 / 1
Standardy pracy
4 / 4
Ekonomia społeczna
0 / 2
Przejrzystość
1 / 1
Pierwsze bochenki chleba eko zostały wypieczone w Ekopiekarni w 1992 roku. Już w 1994 piekarnia uzyskała atest Ekolandu. W tamtych czasach była jedyną piekarnią ekologiczną w Polsce. Piekarnia wytwarza jedynie certyfikowane ekologiczne pieczywo, z polskiej mąki, głównie z mąki od BioBabalskich. Piekarnia Ryszarda Piaseckiego jest członkiem zrzeszenia producentów ekologicznych EkoŁan i bierze udział w działaniach promujących ekologie organizowanych przez stowarzyszenie.

Zakład jest firmą rodziną. Przy piekarni działa sklep firmowy, w którym można kupić chleb orkiszowy, żytni, pszenno-żytni, bułki razowe, podpłomyki i inne produkty. Piekarnia posiada również własny transport, którym towar jest rozwożony po mieście. Chleb sprzedawany jest w sklepach i na stoiskach ekologicznych w Toruniu, Bydgoszczy, Brodnicy i Golubiu- Dobrzyniu. Systematycznie jedzą go również konsumenci z Trójmiasta.

Na stronie internetowej piekarni można znaleźć szczegółowy opis procesu produkcji chleba: „W naszej piekarni chleb jest produkowany na bazie ekologicznej mąki razowej dostarczanej z przetwórni BIO Mieczysława Babalskiego w Pokrzydowie. Mąka w workach składowana jest w wydzielonym magazynie. Stamtąd potrzebne ilości przewożone są do hali produkcyjnej, w której przygotowuje się ciasto, wypieka i konfekcjonuje pieczywo. Po przesianiu mąki w przesiewaczu odśrodkowym mąka trafiają do mieszarek. Ciasto przygotowywane jest z wybranej mąki, soli i zakwasu. Ciasto poddawane jest w dzieżach wstępnej fermentacji. Kolejny etap to dzielenie ciasta, ważenie kęsów, formowanie bochenków.

Po ułożeniu w formach bochenki z ciasta wędrują do specjalnej komory gdzie w temperaturze 40 stopni Celsjusza i przy dużej wilgotności poddawane są fermentacji. Gdy ciasto wyrośnie formy przekładane są do pieca. Wypiekanie odbywa się w temperaturze 220 -240 stopni Celsjusza przez 1-1,5 godziny. Po wypieku pieczywo jest wyjmowane i schładzane na specjalnych wózkach. Następnie bochenki pakowane są w opakowania jednostkowe i zaopatrywane w etykiety. Zamknięte woreczki z bochenkami wkłada się do pojemników i rozsyła.” Do opisu dołączone są fotografie.

Gdzie kupić?
Sklepy stacjonarne
Ekopiekarnia Słodka
ul. Słodka 1
Toruń


Piotr i Paweł
dwa sklepy na terenie miasta
Toruń


Szukajcie w:
w sklepach i stoiskach ekologicznych na terenie Torunia, Bydgoszczy, Brodnicy, Golubia- Dobrzynia
oraz Trójmiasta
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie