Żywność|Meble i akcesoria domowe|Art. biurowe/papiernicze|Zabawki|Odzież i dodatki|Kosmetyki|Art. higieniczne|Środki czystości|Turystyka
Serotonina - wrocławskie sery rzemieślnicze
Wynik ogólny:
Ekologia
6 / 7
Społeczeństwo
5 / 7
Szczegółowe wyniki
Surowce
1.5 / 2
Techniki produkcji
2 / 2
Zarządzanie środowiskiem
0.5 / 1
Opakowania
1 / 1
Ślad węglowy
1 / 1
Standardy pracy
4 / 4
Ekonomia społeczna
0 / 2
Przejrzystość
1 / 1
Serotonina to lokalna i rzemieślnicza serowarnia znajdująca się w samym centrum Wrocławia. Założona przez małżeństwo Paulinę i Andrzeja Sawickich. Cały zespół składa się z 4 osób, który dba o najmniejszy szczegół związany z produkcją i sprzedażą serów. Mleko, które wykorzystywane jest do produkcji serów pochodzi z gospodarstwa, które jest pod nadzorem Państwowego Inspektoratu Weterynarii. Dodatki do serów, takie jak np. mieszanki ziół nie zawierają ulepszaczy smaku czy innych sztucznych dodatków, nie zawierają nawet soli. Jeśli chodzi o oleje, to używane są te tłoczone na zimno, nierafinowane. Natomiast wsady owocowe nie mają w składzie utrwalaczy ani żadnych chemicznych dodatków. Wszystkie produkty wytwarzane są przez właściciela Andrzeja. 
Część serów pakowana jest w worki próżniowe (w przypadku niektórych rodzajów jest to koniecznie). Jogurty, czy maślanki sprzedawane są w opakowaniach szklanych. Twarogi pakowane są w opakowania PLA. Wyglądają jak plastik, ale nim nie są. Opakowania powstają z mączki kukurydzianej. Wrzucając je do pojemnika na odpady zmieszane, w procesie rozkładu nie pozostanie po nich śladu. A na miejscu, w sklepie stacjonarnym wszystkie produkty pakowane są w papierowe opakowania. 
Fot. Facebook: "Serotonina - wrocławskie sery rzemieślnicze"
Gdzie kupić?
Sklepy internetowe
serotonina-wroclaw.pl/
Sklepy stacjonarne
Sklepik Serotonina
ul. Słubicka 20C
53-615 Wrocław
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie