Kategorie
Marka należy do:
Gospodarstwo Ekologiczne Piotr Woźnicki
Wynik ogólny:
Ekologia
7 / 7
Społeczeństwo
4.5 / 7
Szczegółowe wyniki
Surowce
2 / 2
Techniki produkcji
2 / 2
Zarządzanie środowiskiem
1 / 1
Opakowania
1 / 1
Ślad węglowy
1 / 1
Standardy pracy
3.5 / 4
Ekonomia społeczna
0.5 / 2
Przejrzystość
0.5 / 1
Sątyrz to gospodarstwo ekologiczne, które zajmuje sie głównie uprawą kiszonek i zakwasów. Oprócz wcześniej wspomnianych produktów, znajdziesz tu również soki z kiszonego buraka, z kiszonej kapusty, z kiszonych warzyw, soki niepasteryzowane priobiotyczne oraz świeże warzywa i owoce. Produkty kiszone są w beczkach i szklanych słojach w sposób tradycyjny, przy uzyciu solanki kołobrzeskiej. Jest to solanka źródlana odkryta w XII wieku w Kołobrzegu. Ma ona stałe zasolenie i bogata jest w mnóstwo mikroelementów. Dzięki właściwościom prozdrowotnym, stosuje się ją w leczeniu uzdrowiskowym. Warzywa pochodzą z uprawy ekologicznej i posiadają europejski znak rolnictwa ekologicznego. Żeby nie zatracać ich właściwości prozdrowotnych, przetwory z nich pozyskiwane nie sa poddawane pasteryzacji. Gospodarstwo dysponuje Certyfikatem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i promuje województwo zachodniopomorskie, jako miejsce świadomej i nowoczesnej działalności rolniczej. 
Fot. Sątyrz
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie