Kategorie
Marka należy do:
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Waldemar i Tomasz Maziejuk
Wynik ogólny:
Ekologia
7 / 7
Społeczeństwo
5 / 7
Szczegółowe wyniki
Surowce
2 / 2
Techniki produkcji
2 / 2
Zarządzanie środowiskiem
1 / 1
Opakowania
1 / 1
Ślad węglowy
1 / 1
Standardy pracy
4 / 4
Ekonomia społeczna
0.5 / 2
Przejrzystość
0.5 / 1
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” z Mszany umiejscowione jest na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczad w tzw. Przełęczy Dukielskiej. Są to tereny wypasów, a zarazem jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce. Produkty z mleka koziego (ser wołoski, bundz, twarożki i inne) wyrabiane metodami tradycyjnymi charakteryzują się oryginalnym, pełnym, mlecznym smakiem. W gospodarstwie wytwarzane są także tradycyjnymi metodami produkty z mleka krowiego (sery wołoskie, twaróg, śmietana, masło i inne). Gospodarstwo posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego nadany przez jednostkę certyfikującą Biocert Małopolska. Większość produktów pakowana jest w szkło (butelki, słoiczki). Sery z gospodarstwa sprzedają się głównie lokalnie, można je kupić lub zamówić u gospodarzy, są też dostępne w dwóch sklepach ze zdrową żywnością w Krakowie.
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie