Kategorie
Marka należy do:
Gospodarstwo Sadownicze Alina Paluch i córka/właściciel Alina Paluch
Wynik ogólny:
Ekologia
4 / 7
Społeczeństwo
5 / 7
Szczegółowe wyniki
Surowce
0.5 / 2
Techniki produkcji
2 / 2
Zarządzanie środowiskiem
0 / 1
Opakowania
0.5 / 1
Ślad węglowy
1 / 1
Standardy pracy
4 / 4
Ekonomia społeczna
0.5 / 2
Przejrzystość
0.5 / 1
Samo Jabłko to rodzinna firma prowadzona przez matkę i córkę, na terenie gospodarstwa założonego 70 lat temu przez dziadka. W rękach babci jest natomiast pijalnia soków i sklep z lokalnymi produktami. Panie Paluch stawiają na lokalność, starają się sprzedawać swoje soki w promieniu 100-150 km od gospodarstwa i ograniczać drogę z sadu do szklanki. Samo Jabłko to sok tłoczony na zimno, lekko pasteryzowany, bez dodatków takich jak konserwanty, woda, cukier, przeciwutleniacze, enzymy. Swój smak zawdzięcza dojrzałym i wyselekcjonowanym zdrowym jabłkom. Można też zamówić sok z naturalnymi dodatkami: cynamonem, buraczkami, pietruszką, marchewką. Jabłka pochodzą z rolnictwa konwencjonalnego, ale właścicielki firmy starają się ograniczać użycie środków ochrony roślin do minimum. Dzięki systemowi opakowań BAG IN BOX (worek w kartonie), który nie wpuszcza do środka powietrza, sok pozostaje świeży przez 10 dni po otwarciu (w temperaturze do 20°C) pod warunkiem, że kranik jest zawsze zalany sokiem. Producentki zachęcają do wielokrotnego używania papierowego kartonu.
Gdzie kupić?
Sklepy internetowe
Sklepy stacjonarne
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie